2014_5_30_o-mysiach-a-ludoch_foto_david_hanko-8


Wat is Down syndroom

Het syndroom van Down wordt veroorzaakt door een extra chromosoom. Chromosomen zitten in al onze lichaamscellen en bevatten onze erfelijke eigenschappen. Normaal gesproken hebben we in elke cel twee exemplaren van elk chromosoom. Iemand met Down syndroom heeft van één bepaald chromosoom (chromosoom 21) geen twee, maar drie exemplaren in elke cel. In Nederland worden elk jaar ongeveer 180.000 kinderen geboren, waarvan ongeveer 300 met Downsyndroom.


Verstandelijke beperking en gezondheidsproblemen

Alle kinderen met Down syndroom hebben een verstandelijke beperking. Dit kan een milde tot matige, en soms een ernstig verstandelijke beperking zijn. Een kind met Downsyndroom ontwikkelt zich langzamer dan leeftijdgenootjes, zowel lichamelijk als verstandelijk.

Kinderen met het Downsyndroom zien er een beetje anders uit. Vaak hebben ze een grote tong en zijn de oren kleiner en staan hun ogen een beetje schuin.

Vaak zijn er problemen met hun gezondheid, zoals hartkwalen, veel verkoudheden en soms horen ze minder goed. Ook hun spieren zijn minder sterk. Ze hebben daardoor meer moeite met leren, praten en fietsen.

De gezondheidsproblemen en de ontwikkeling verschillen van persoon tot persoon.

Shirt